Ahilik, Kültür Ve Medeniyetimizin En Önemli Sembollerindendir

Bu yıl 35’incisi gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamaları Sobacılar Çarşısı Ahilik Meydanı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara Vali Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Antalya Milletvekilleri Cavit Arı, Hasan Subaşı, Mustafa Köse, Muratpaşa Kaymakamı Orhan Burhan, Döşemealtı Kaymakamı Nuri Özder, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Albay Murat Sezgin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, kamu kurum müdürleri, esnaf odaları başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Ahilik Deyince Aklımıza Öncelikle Güzel Ahlak Geliyor
Ahilik deyince aklımıza öncelikli olarak güzel ahlak ve dürüstlük geldiğinin altını çizen Vali Yazıcı; “Çok güzel bir etkinlik için, ahilik haftası kutlamaları için bir aradayız. Hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere’ye ve ekibine böylesine güzel bir organizasyona imza attıkları için teşekkür ediyorum. Ahilik, kültür ve medeniyetimizin en önemli sembollerindendir. Birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, paylaşmanın yapı taşlarındandır. Ahilik deyince yüzyıllardır aklımıza öncelikli olarak güzel ahlak ve dürüstlük gelmektedir. İyi insani değerlere sahip iyi kişiler gelmektedir. Anadolu tabiriyle ‘Adam gibi adam’ gelmektedir. 12’nci yüzyıldan bu yana Atalarımız, inancımız ve töremiz gereği kazancımızın helal olması ve kimsenin hakkına, hukukuna girmeden insan haklarına saygılı, kul hakkına riayet eden bir toplum oluşturmak için Ahilik Kültürünü Anadolu’ya yaydı. Bu halk hareketi yüzyıllardır günümüzde de etkin bir şekilde devam etmektedir. Biz esnafımızın Ahilik Kültürüne uygun şekilde, güzel ahlakıyla topluma hizmet sunarak vatandaşlara örnek teşkil ettiğine inanıyoruz.” diye konuştu.


“Pabucu Dama Atılmak”dan Daha Üstün Bir Tüketici Hakkı Var Mı?
Modern çağda tüketiciyi korumak için Avrupa’da ve ülkemizde birçok yasanın olduğunu ama tarihimizde de bu konuda birçok örnek olduğunu söyleyen Vali Yazıcı şunları kaydetti: “Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki Yemeniciler Çarşısını gezerken duyduğum bir hikâyeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Pabucu dama atılmak diye bir deyim var. Bu sözü biliyordum fakat nereden çıktığını ve geldiğini bilmiyordum. Yemeniciler Çarşısından ayakkabı aldınız ve bu ayıplı ya da kusurlu çıktı. Siz bunu geriye götürüyorsunuz. Oradaki ahilik teşkilatı o esnafın damına bir pabuç atıyor. O atılan pabuç esnafın damında 3 gün 5 gün ceza olarak orada duruyor. Orada bir pabuç var ise o esnafın ayıplı mal veya sıkıntılı bir ürün ürettiği anlamına geliyor. Ceza boyunca esnaf o pabucu damdan alamıyor ve gelen müşteride bunu bilerek oradan alışveriş yapacaksa yapıyor. Esnafın ürettiği kusurlu pabuçların "ibret olsun" diye dama atılmasıyla ‘pabucu dama atıldı’ deyimi ortaya çıktı. Şimdi hepinize soruyorum, bundan üstün bir tüketici hakkı var mı bugün? Bence yok. Atalarımız inancımız ve töremizin gereği olarak kul hakkına riayet ettiği için, kul hakkına özen gösterdiği için başta esnafımız olmak üzere toplumun her katmanına hakkı, hukuku ve insana saygıyı öğretti. Bizler de bu kültürle devam ediyoruz. Ahilik kültürü bunun en temel taşı ve en temel göstergesidir.”


Esnafımızın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz
Her zaman esnaf ve sanatkârın yanında olduğunu belirten Vali Yazıcı; “Daima esnafımızın yanındayız ve yanında olmaya, sorunlarını dinlemeye ve çözmeye devam edeceğiz. Esnafı mutlu olan, esnafı dürüst ve düzgün olan bir milletin geleceği garanti altındadır. Esnafımız toplumuzun bel kemiği, aynasıdır. Ahi Evran başta olmak üzere bu toprakları yurt tutmamızda emeği geçen ahirete intikal etmiş bütün büyüklerimize rahmet diliyorum. Onları şükranla yâd ediyorum. Esnafımıza bol kazanç diliyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum “dedi.


Konuşmaların ardından “Yılın Ahisi” seçilen, 77 yıllık terzi olan Burhan Biçinci’ye Ahilik kaftanı Vali Ersin Yazıcı tarafından giydirildi. “Yılın Kalfası” 25 yıllık aşçı olan Ersin Koç’a ve “Yılın Çırağı” ise 3 yıllık Ünal Dilsiz’e verildi. Hediye ve Plaket töreni sonrası oynanan ‘Şed Kuşatma’ gösterisinin ardından Vali Yazıcı ve protokol üyeleri Sobacılar Çarşısı Ahilik Meydanı’ndaki esnafa ve vatandaşa pilav ikramında bulundu.


Ahilik Haftası kutlamaları, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere ve beraberinde ki heyetin Vali Yazıcı’yı makamında ziyaret etmesiyle devam etti. AESOB Başkanı Dere, Vali Yazıcı’ya Ahilik Kaftanı giydirdi.


Esnafın Hamisi Oldunuz
Programda konuşan AESOB Başkanı Dere; “35’incisi kutladığımız ahilik haftasındayız. Sayın Valim Antalya’ya geldiğiniz günden bu yana esnafımızın hamisi oldunuz. Pandemi döneminde bile hep yanımızda olarak lehimize birçok çalışma gerçekleştirdiniz. Bundan dolayı da şahsım ve yönetimdeki arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günde de bizleri yalnız bırakmayarak sürekli yanımızda olduğunuzu bir kez daha gösterdiniz. Bunun içinde ayrıca teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


Ahilik Kültürünü Yaşamak Ve Yaşatmak Tüm Milletimize Düşen Bir Vazifedir
Sözlerine gelen heyetin Ahilik Hastasını kutlayarak başlayan Vali Yazıcı; “Haftanızı kutluyorum. Ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu bütün toplum olarak farkındayız. Bu topraklardaki bin yıldır devam eden varlığımız, tarihi ve siyasi mücadelemizin yanı sıra esnaf ve sanatkârlarımızın tesis ettiği bu yardımlaşma ve dayanışma kültürüyle, Ahilik ve kardeşlik hukukuyla da devam etmektedir. Bu kültürü yaşamak ve yaşatmak başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm milletimize düşen ortak bir vazifedir.” ifadelerini kullandı.


Esnaflarımızın Sorunları Noktasında Çalışmaya Devam Ediyoruz
Esnafın sorunlarının çözümü adına özellikle pandemi dönemi başta olmak üzere çalışmalarına sürekli devam ettiklerini dile getiren Vali Yazıcı; “Ben esnafımızı her zaman önemseyen ve her zaman yanında olmaya çalışan biriyim. Esnafımızı özellikle pandemi dönemi başta olmak üzere sık sık ziyaret edip sorunlarını dinlemeye çözümler üretmeye çalıştım. Pandemi döneminde yetkim ve inisiyatifim olan alanlarda esnafımızı rahatlatmak adına birçok çalışma gerçekleştirdim. İnşallah pandemi dönemi gibi bir olumsuzluğu bir daha yaşamayız.” dedi.


Bizim İyi İnsanlara İhtiyacımız Var
Antalya’da başlattığı AHENK projesinden de bahseden Vali Yazıcı; “AHENK adında bir çalışmamız var. Geçen yıl birçok okulu bu kapsamda ziyaret ettim. Bu yıl da devam edeceğim. Burada ahilikte olduğu gibi geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin iyi huylu, insani değerlere ve kul hakkına saygılı kişiler olarak yetişmesi için çalışıyoruz. Gençlerimizin kalplerine insana saygıyı ve sevgiyi aşılayarak geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bizim iyi insanlara ihtiyacımız var. Çocuklarımızı iyi birer insan olarak yetiştirebilirsek esnafımız da, toplumumuz da dürüst ve işini iyi yapan kişilerden oluşacaktır.” diye konuştu.


Ziyaretin sonunda AESOB Başkanı Dere Ahilik Haftası kapsamında Antalya Fethi Bayçın Huzurevi sakinlerine Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası tarafından bakım yapılacağını ve hafta içi Muratpaşa Camisi’nde ebediyete irtihal eden tüm esnaflar için Kuranı Kerim tilaveti okutulacağını aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<