Antalya’mız En Çok Kitap Okunan İllerden Biri Olacak

Vali Ersin Yazıcı, etkin okuma kültürünün geliştirilmesi ve çocukların kitaplara kolay erişilebilirliğini artırmak için Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen “Çocuk ve Kitap Buluşmaları Çalıştayı”na katıldı. Çalıştayda Vali Yazıcı’ya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, öğretmenler, kitap yazarları, çocuk gelişim uzmanları, kütüphaneciler, öğrenciler ve veliler eşlik etti.


Okumak Benim İçin Gerçekten Çok Önemli Bir Konu
Çalıştayın önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Vali Yazıcı şunları kaydetti: “Güzel ve bir o kadar da önemli bir çalıştayda birlikteyiz. Hayatım boyunca kitap ve kitabın olduğu her alan benim için çok önemli oldu. Çalıştığım her yerde, özellikle gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırılması noktasında çalışmalar yapmaya gayret ettim. Görev yaptığım il ve ilçelerde kitap okuma sayısındaki artışa veya kitap okuma oranlarına ufakta olsa bir yükselme gerçekleştirdiysem ne mutlu bana. Okumak benim için gerçekten çok önemli bir konu. Böyle önemli çalıştayların da okuma oranımıza katkı sunacağına yürekten inanıyorum.”


Kitap İle İlgili Bir Anımı Sizlerle Paylaşmak İstiyorum
Konuşmasında kitap okumayla ilgili bir anısından da bahseden Vali Yazıcı; “Buradaki öğrencilerimiz de dâhil hepiniz kitap okuma konusunda hassasiyeti bilen kişilersiniz. Bu güzel topluluğa kitabın önemini anlatmayacağım ama benim yaşamımda çok etkileyen bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum.  1994 yılında staj için İngiltere’ye gitmiştim.  Bir ailenin yanında kalıyordum. Yanında kaldığım ailede erkek kamyon şoförü, hanımefendi ise tezgâhtardı. Evin erkeği alt katta bulunan banyoya giriyor ve saatlerce çıkmıyordu. Banyoda neden uzun vakit geçirdiğini sorduğumda ise en büyük zevkinin küvette kitap okumak olduğunu söyledi. Bu insanlar her akşam kitap okumalarının yanında boş kaldıkları her anda da kitap okuyorlardı. Ben 1989’da fakülteyi bitirmiş, ilkokuldan beride okumayı seven ve nispeten de düzenli kitap okuyucusu biri olarak fakülteden sonra sınavlara hazırlık sürecinde 3-4 yıl hiç kitap okumadığımı fark edip çok utanmıştım. Döndükten sonra ben de kitaba takıntılı biri haline geldim. Kendi adıma çalıştığım her yerde kitapla, okumayla ilgili projeler yapmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımı motive edip harekete geçirmeye çalışıyorum. Dinimizin de ilk emri olan ‘Oku’yu hayat buldurmaya çalışıyorum. Kaymakamken de Valiyken de buna hep dikkat ettim.” şeklinde konuştu.


Kitap Ve Spor Olmazsa Olmazımdır
Kitap okuma noktasında geride olduğumuzu ancak bunun ortak çalışmalarla istenilen düzeylere çıkarılabileceğinin altını çizen Vali Yazıcı; “Kitap okuma noktasında maalesef ki biraz gerideyiz. 31 yıllık bir Mülki Amir olarak en üzüldüğüm noktalardan bir tanesi bu. Maalesef okumayan bir toplumuz. Kitap okuma oranlarımız düşük. Araştırmalara göre bir Japon’un yılda 25 kitap okurken bir Türk 1 kitap bile okumuyor gözükmesi çok üzücü. Ama bu oranın son yıllarda arttığına inanıyorum. Okumayan bir toplumun nerede ve nasıl olacağını söylemeye gerek yok. Bu alışkanlığın çocuklarımıza ilkokuldan itibaren kazandırmamız gerekiyor. Ben bir çocukla karşılaştığımda derslerinin nasıl olduğunu değil kitap okuyup okumadığını ve spor yapıp yapmadığını sorarım. Çünkü benim yaşamımda en azından yönetici olarak kitap ve spor olmazsa olmazımdır. Hayattaki en güze dost, bizi üzmeyen, kırmayan, başka dünyalara alıp götüren kitaptır. Kitap okuma noktasında da öğretmenlerimize ve bizlere büyük görevler düşüyor. Bu güzel çalışmalarla, sizin yapacağınız yol göstermelerle ya da teşviklerle inanıyorum ki Antalya en çok kitap okunan illerden biri olacak.” ifadelerini kullandı.


Eğitim Benim İçin Birinci Sırada
Gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasıyla ilgili yoğun çabalar harcadığını aktaran Vali Yazıcı; “Bu işle ilgili kendimce uğraşıyorum. Bazı kesimler ‘Vali işi gücü bırakmış çocuklarla kitap okuyor’ diyor. Bunu bana iletenlere bir cevabım var. Bir çocuğumuza bile okuma alışkanlığı kazandırabilirsem ne mutlu bana. İldeki bütün kamu kurumlarından sorumlu kişi olarak benim en öncelikli işim eğitim. Eğitim benim için birinci sırada. Eğitim her şeyin başı. Bu nedenle her şeyin merkezinde olan insanın eğitimi ve iyi bir insan olarak yetişmesi çok önemli. Ben de buna katkı sunmak için çalışıyorum. Ben bir eğitmen değilim ama öğretmenlerimize ve ülkemizin geleceğine katkı sunmak için eğitime dokunmaya çalışıyorum.” dedi.


Her Çeşit Kitabı Okuyun
Düzenli bir kitap okuyucusu olarak her çeşit kitabı okuduğunu ve gençlere de bunu tavsiye ettiğini söyleyen Vali Yazıcı; “Ben ilk başta dünya görüşüme göre kitapları okuyordum. Ama artık düzenli bir okuyucu olarak her çeşit kitabı okuyorum. Günümüzün en büyük hastalığı, internete girince her şeyi bildiğimizi zannetmemiz. İnternetten aldığımız bilgiler hızlı bir şekilde gelip hızlı bir şekilde gidiyor. Ama aynı bilgiyi kitap okuyarak, araştırarak edinirsek daha kalıcı oluyor. Sizlere güveniyorum. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalıştayımız şehrimiz için hayırlı ve uğurlu olsun diyorum.” diye konuştu.


Konuşmasının ardından Vali Yazıcı, katılım sağlayan Kepez Ersoy Orta Okulu öğrencilerinden Defne Gezer ve Arya Bozyel, İstiklal Ortaokulu öğrencisi Umut Çelik, Perihan Esat Aral Ortaokulu öğrencisi Mehmet Demiral, Başöğretmen Atatürk Ortaokulu öğrencisi Kerem Oflaz ve Yükseliş Koleji öğrencisi Yalçın Ata Arıcı’ya belgelerini takdim etti. Çalıştayda; etkin okuma kültürünün geliştirilmesi için yapılması gerekenler, disiplinler arası okuma kültürünün arttırılması için yapılması gerekenler, yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler, kütüphanelerin etkin kullanılması için yapılması gerekenler ve çocuklarda bilgi erişim hakkı konuları ele alındı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<