Asya Parlamenter Asamblesi 13'üncü Genel Kurulu Antalya’da Gerçekleşiyor

Asya bölgesinde barış, refah, ekonomik ve sosyal ilişkiler konularında parlamentoların iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen ve Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü APA 13'üncü Genel Kurulu, TBMM Başkanı ve APA Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde Antalya'da başladı.


“Değişen Uluslararası Dinamiklerde Çok Taraflılığın Teşvik Edilmesi" temasıyla toplanan Genel Kurul'a, APA üyesi 27 ülkeden parlamenter heyetler katıldı. Toplantıda Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova'nın yanı sıra Doğu Timor, İran, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Yemen'in meclis başkanları; Irak, Filistin, Rusya, Ürdün, Umman heyetlerine ise meclis başkanvekilleri başkanlık ediyor. 3 gün sürecek APA Genel Kurulu'nda, İcra Konseyi toplantılarının yanı sıra APA Daimi Komiteleri'nin de toplantılarının yapılacağı bilgisi verildi.


Antalya Deklarasyonu Kabul Edilecek
Açılış oturumu sonrasında açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, çevreden sağlığa, parlamentolar arası iş birliğinden sürdürülebilir kalkınma hedeflerine kadar uzanan geniş bir çerçevede bölgeyi ilgilendiren konuların detaylı şekilde ele alındığını aktardı. 9 adet karar tasarısını görüşüp kabul edeceklerini dile getiren Şentop; “Toplantının sonunda ayrıca APA'nın küresel ve bölgesel meselelere dair vizyonunu ortaya koyan Antalya Deklarasyonu da kabul edilecek.” dedi.


Benzersiz Bir Dönemden Geçiyoruz
Dünyada yaşanan olayların Asya coğrafyasını derinden etkilediğini vurgulayan TBMM Başkanı Şentop; “Bugün dünya üzerinde yaşanan sınamalar, belirsizlik ve çalkantılar, Asya coğrafyasını derinden etkilemektedir. Günümüz küresel dünyasında sorunlar da küresel niteliktedir. Terörizm, aşırıcı eğilimler, sınır ihtilafları, bölgesel buhranlar, yasa dışı göç, kalkınma sorunları, yoksulluk, insani krizler, çevre felaketleri gündemin değişmez maddeleri haline geldi. Türkiye, ulusal güvenliğinin gerektirdiği tedbirleri hukuk devleti temelinde kararlılıkla alırken, küresel düzeyde güvenlik ve istikrar sağlanması için uluslararası alanda da gayret göstermektedir. APA, üye ülkelerin özellikleri ve ortak sorunları zaviyesinden bakıldığında küresel sorunlara yönelik ortak hareket imkânlarının ele alınabileceği uygun platformlardan birini oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.


Asya Yeniden Dünyanın Ağırlık Merkezi Haline Geldi
Asya coğrafyasının yeniden dünyanın ağırlık merkezi haline geldiğini belirten Başkan Şentop; “Sorunlarımız ortak, Asya coğrafyasının yeniden dünyanın ağırlık merkezi haline geldiği tarihsel bir süreçten geçiyor olduğumuz bir gerçek. Giderek artan ekonomik ağırlığı ve dünya nüfusunun yaklaşık beşte üçünü içeren demografik önemiyle Asya coğrafyasındaki gelişmeler artık dünya gündemini belirliyor. Salgının olumsuz etkilerinin tüm dünyada halen hissedilmekte olduğu bu dönemde, yeni iş birliği alanları tespit etmek ve mevcut alanlardaki potansiyeli tam olarak değerlendirmek her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ilan ettiğimiz Yeniden Asya girişimimiz çerçevesinde, kıta ülkeleriyle iş birliğimizi gerek ikili düzeyde gerek bölgesel kuruluşlar bünyesinde geliştirmekteyiz.” ifadelerini kullandı.


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Asya Parlamenter Asamblesi 13. Genel Kurulu bünyesinde çok sayıda ülkenin meclis başkanlarıyla ikili görüşmeler de yapacak. Genel Kurul'da ayrıca TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde Türkiye, İran ve Azerbaycan meclis başkanları bir araya gelerek "Üçlü Mekanizma Toplantısı’nın da ilkini gerçekleştirecek.


Asya Parlamenter Asamblesi 13'üncü Genel Kurulu toplantısının 10 Ocak tarihine kadar devam edeceği bilgisi verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<