Hedefimiz Kültürel Miras Koruyucularını Tüm Türkiye’ye Yaymak

Aksu’da, düzenlenen etkinliğe Vali Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Can Demir Zoroğlu, uzman ekipler, öğretmen ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Kültürel Miras Farkındalığı Öğrencilere Anlatılacak
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinasyonunda yürütülen projede kültür varlığı tahribatının önlenmesi ve kültürel miras farkındalığının yaygınlaştırılması amacıyla, Antalya’da ören yerlerine yakın ilköğretim öğrencilerinin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesini hedeflendiği vurgulandı. “Kültürel Miras Koruyucuları” projesi kapsamında 41 okulda yaklaşık 2000 öğrenciye ulaşıldığı belirtildi. Ayrıca projeye Antalya Arkeoloji Müzesi, Alanya Müzesi, Side Müzesi ve Demre Likya Uygarlıkları Müzesi uzmanlarının da dahil olduğu bilgisi verildi.


Antalya'nın Aksu ilçesindeki Banu-Ufuk Cömertoğlu İlkokulu’nda proje kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Vali Yazıcı ve Bakan Ersoy, çocuklarla sohbet ederek kültürel mirasın önemini anlattı.


Antalya Kadim Bir Şehir
Kültürel Miras Koruyucuları projesini için pilot il olarak Antalya’nın seçilmesinin çok doğru bir karar olduğunu vurgulayan Vali Ersin Yazıcı; “Antalya’mız her karış toprağında farklı bir medeniyeti ağırlamış kadim bir şehirdir. Eserlerimizi korumak için geleceğe yapılan bu önemli yatırımdan dolayı bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Evet şehrimiz antik kentlerle, antik tiyatrolar tarihi eserler ile dolu ama mühim olan gençlerimizin kültürel mirasımızın önemini bilerek, sahip çıkmasıdır. Biz projemizle bunu başaracağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.


41 Okulda 2 Bin Öğrenciye Ulaştık
Anadolu'nun her yerinden kültür varlıklarının fışkırdığını belirten Bakan Ersoy, “Bu hazinenin korunması öğrencilere küçük yaşta verilecek eğitimlerle mümkün olacak. Şu ana kadar bulunmuş hazinelerin toplam kapasitenin yüzde 10'u bile değil. Birçoğu hala toprak altında ya da Anadolu'nun çeşitli noktalarına yayılmış durumda. Biz de bu sebeple küçük yaşta çocuklarımızı eğiterek kültür varlıklarımızın, hazinelerimizin korunması, gelecek nesillere aktarılması için bilinçlendirme projesini başlattık. Bu kapsamda, Antalya Müzemiz, Alanya, Side, Demre müzelerindeki uzman arkadaşlarımızla öncelikle bu programda eğitim vereceklere devlet tiyatrolarında drama eğitim verildi. Sonrasında Antalya, Side, Perge, Syedra, Myra gibi ören yerlerimizin yakınlarındaki okullar seçilerek, buradaki öğrencilere kültürel mirası koruma eğitimi paket programı sunulmaya başlandı. İlk etapta 41 okulda, 2 bin öğrenciye ulaştık. Yıl sonuna kadar hedefimiz 10 bin öğrenciye ulaşmak. Öğrenciler için zevkli bir eğitim oluyor, oyun şeklinde verildiği için onların hafızalarında kalmalarını sağlıyoruz. Bu programı alan öğrencilerimize birer kimlik kartı, rozet ilgili defterlerini ve kitaplarını veriyoruz.” dedi.


Proje Türkiye Genelinde Yayılacak
Kültürel Miras Koruyucuları projesinin Türkiye geneline yayılacağı bilgisini veren Bakan Ersoy; “Çocuklarımıza video içerikli eğitimlerle, animasyon programlarıyla eğitimler veriyoruz. Animasyon karakterleri Defne ve Çınar’ın anlatımıyla eğitimlerini tamamladılar. Hedefimiz bu yıldan sonra Millî Eğitim Bakanlığımız ile bu projeyi Türkiye geneline yaymak. Önemli olan kültür varlıklarımızı keşfedildiği andan itibaren korumak, korunmuş eserlerin mümkünse sergilenmesini sağlamak, bizim gelecek nesillere olan en önemli borcumuzdur.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<