Türkiye’nin Geleceği Mesleki Eğitimde

Antalya’da ilkokul, ortaokul ve liselerde yürütülecek eğitim öğretim faaliyetlerini planlamak ve bu kapsamda eğitimde nitelik ve kaliteyi arttırmak amacıyla başlatılan AHENK Projesi kapsamında 37’nci ziyaretini Düden Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne gerçekleştiren Vali Ersin Yazıcı, öğretmen ve öğrencileriyle bir araya geldi. Ziyarette Vali Yazıcı’ya Kepez Kaymakamı Nusret Şahin ve İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan eşlik etti.


Vali Yazıcı, AHENK Projesi kapsamında ziyaret ettiği Düden Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin uygulamalı eğitim verilen Mobilya ve İç Mekân Tasarım Atölyesi ile Matbaa Teknolojisi Alanı’nda incelemelerde bulunarak öğretmen ve öğrencilerden bilgi aldı. Öğretmen ve öğrenciler incelemelerde Vali Yazıcı’ya atölyelerde 167’ye yakın okulun kütüphanesinin ve 150’ye yakın okulun sırasının okulun atölyelerinde yapılarak ek gelir elde edildiğinin bilgisini verdi.


Vali Yazıcı daha sonra okulun konferans salonuna geçerek öğrencilerle buluştu. Ziyaret kapsamında öğrencilerle kitap okuyup merak ettikleri soruları cevaplayan Vali Yazıcı, öğrencilere kitap okumanın faydalarını ve kitap okuma alışkanlığının önemini anlattı. Öğrencilerle yalan, dostluk ve hayalleri üzerine sohbet eden Vali Yazıcı, en iyi dostun kitap olduğunu vurguladı.


‘Güçlü Mesleki Eğitim Güçlü Türkiye’ Mottosuyla Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz
AHENK Projesi kapsamında 37’nci okul ziyaretini gerçekleştirdiğini ve özellikle bu ziyaretlerde meslek liselerine öncelik verdiğini belirten Vali Yazıcı; “Sizlerle sohbet etmek için buradayım. Burası Antalya’da ziyaret ettiğim 37’nci okul. Daha önce görev yaptığım illerde birçok okul gezdim. Ama özellikle meslek liselerine ayrı bir önem gösteriyorum. Meslek liselerini önemsiyor ve seviyorum. Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyor ve bu kapsamda çalıştığım tüm illerde meslek liselerimizi sık sık ziyaret ediyorum. Valilik yaptığım Rize ve Balıkesir’de bulunan bütün meslek liselerini ziyaret ettim. Meslek liselerinin ülkemiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin geleceği mesleki eğitimde görüyor ve ‘Güçlü Mesleki Eğitim Güçlü Türkiye’ mottosuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.


En Büyük Hayalim İstanbul’da Üniversite Okumaktı
Öğrencilere hayal etmekten vazgeçmemeleri gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı, hayal edince her şeyin gerçekleştiğini, her şeyin hayalle başladığını söyledi. Öğrencilerle hayalleri üzerine sohbet eden Vali Yazıcı, öğrencilerinin hayallerini ve Vali olmaya nasıl karar verdiğini sorması üzerine; “Her şey bir hayalle başladı. Sizin yaşlarınızda en büyük hayalim İstanbul’da üniversite okumaktı. Tercihlerimin biri hariç hepsi İstanbul’dan yazmıştım. Bunu gerçekleştirdikten sonrada mezun olduğum bölümle ilgili olan Kaymakamlık mesleği üzerine hayallerim ve hedeflerim oldu. Yaşam devam ettikçe hayaller bitmez.” ifadelerini kullandı.


Sizler İçin Çok Büyük Bir Avantaj
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi hakkında öğrencilerle sohbet eden Vali Yazıcı şunları kaydetti: “Niye okuyoruz, niçin okuyoruz bunu hiç sorguladınız mı? Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi var. Bunu bazılarınız duymuştur. Bu hiyerarşiye göre insanların yeme, içme, barınma ve akabinde güvenlik gibi ihtiyaçları vardır. Yaşamımızı devam ettirebilmek için bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız. Hepimiz yaşamımızı devam ettirmek için bir takım meslekleri seçiyoruz. Aslında bütün insanlar aynı amaç için yaşıyor. Hayatta kalabilmek için. Meslek seçimini de bu yüzden yapıyoruz. Buradan mezun olduğunuzda bir mesleğiniz bir bildiğiniz iş olacak. Bu çok önemli. Bu sizler için çok büyük bir avantaj.”


Kendimize Yapılmasını İstemediğimiz Şeyleri Başkalarına Yapmamalıyız
Öğrencilerle karşılıklı soru-cevap şeklinde devam eden etkinlikte onları en çok neyin rahatsız ettiğini soran Vali Yazıcı; “Ben görev yaptığım her ilde okullara gidip bir anket yapıyorum. 300’den fazla okulda bu anketi yapmışımdır. Ortaokul ve liselerde bu ankette genellikle ilk sırada en çok rahatsız olunan konu olarak yaklaşık %80 oranında yalan söylenmesi, dedikodu, iftira ve verilen sözün tutulmaması gibi konuları dile getiriyorlar. Gençler ve çocuklar bunlardan rahatsız oluyorlar. Şimdi şunu merak ediyor ve sizlerle tartışmak istiyorum. İnsanlar garip şekilde yalan söylüyor. Hem yalan söylüyoruz hem de rahatsız oluyoruz. Burada bir çelişki var bunun izahı nedir. Sana yalan söylendiğinde neden rahatsız oluyorsun. Kendimize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasını da yapmamalıyız. Dolayısıyla ben yalanı yaşamıma pembeden beyaza kadar hiçbir şekilde hayatıma sokmuyorum. Siz yaparsanız karşı tarafa da yapma hakkı veriyorsunuz. Maalesef o da bunu istediği zaman istediği yerde kullanabiliyor.” şeklinde konuştu.


Kitap Sahip Olacağınız En İyi Dostlardandır
Öğrencilere tek nasihatinin kitap okuma olduğunu belirten Vali Yazıcı; “Benim bir dostum var. Bugüne kadar bana hiç yalan söylemedi, ihanet etmedi, en kötü zamanımda hep yanımda oldu. Belki dertlerimden beni kurtarmadı ama beni başka diyarlara götürdü. Sizce bu kim olabilir. Cevap kitap. Dostlarınızdan biri mutlaka kitap olsun. Garanti veriyorum size asla ihanet edip yanlış yapmaz. Zor zamanınızda da sizi rahatlatıp alıp başka yerlere götürür. Kitap sahip olacağınız en iyi dostlardandır.” diye konuştu.


Ailelerinize Selamlarımı İletin
Gerçekleştirilen sohbetin ardından Vali Yazıcı öğrencilere bir ricada bulunarak; “Eve gittiğinizde anne ve babanıza bugün Vali amcayla sohbet ettik deyin. Onlara selamlarımı iletin. Bugün sizlerle gerçekleştirdiğimiz sohbeti ailenize anlatıp onlarla da konuşmanızı istiyorum. Sevgili çocuklarım, gönlünüzden geçirdiklerinizin hayat bulduğu bir yaşam diliyorum sizlere. En büyük hedefiniz onurlu ve saygı değer bir insan olmak olsun. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.” dedi.


Her Şeyin Başında İyi İnsan Olmak Geliyor
Hayatta her şeyden önce iyi bir insan olmak gerektiğine vurgu yapan Vali Yazıcı; “Her şeyin başında iyi insan olmak geliyor. İyi insan olursanız ayakkabı boyacısı olsanız da öğretmen olsanız da vali de olsanız iyi insan olduğunuz için itibar görürsünüz. Her insan itibar görmek ister. Her insan onurlu ve şereflidir. İnsan yerini konmak için adam yerine konmak için öncelikle iyi bir insan olmamız gerekiyor. Lütfen bunu unutmayın. Hepinizin iyi insan olması ümidiyle, gönlünüzden geçen her şeyin gerçekleşmesi dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


Öğrencilerle sohbetinin ardından okulda görevli öğretmen ve idarecilerle de bir araya gelen Vali Yazıcı, okulun genel durumu ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldı. Vali Yazıcı, öğretmenlere AHENK Projesinin önemini anlatarak projenin başarıya ulaşması noktasında desteklerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<