Aynı işi yapan erkek 100 lira kazanırken kadın 80 lira kazanıyor…

5 Aralık Kadın Hakları gününü  münasebeti ile bir basın açıklaması yayınlayan Yatmaz "Mustafa Kemal Atatürk 1925’de yaptığı bir konuşmada: “…Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha etkili ve etkin bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek hayatınızı onunla birlikte yürütmek kadını bilimsel toplumsal ekonomik ve hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmakla olur…”  

​Tanzimat ile başlayan ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte güçlenen kadınların hak taleplerinin neticesinde, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Meclis oylamasıyla Kadınlar, 5 Aralık 1934’te Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkına sahip oldular. Akabinde, 8 Şubat 1935 yılında TBMM 5. Dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili meclise girmiştir. Dünyada bu hakkın ilk sahiplerinden olan Türkiye, Kadın temsiliyetinde  şu anda Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden de geri kalarak 192 ülke arasında 117. Sırada.. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların meclisteki temsili sadece % 17,1 yani 600 milletvekilinden 103’ü kadın..Bugüne kadar Türkiye’de hiçbir kadın, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı olarak görev yapmadı.

Kadınlar zaman içinde ve  büyük mücadelelerle ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda güçlenmekle birlikte hala en temel insan hakkı olan ‘yaşama hakkı’ için bile mücadele etmek zorunda kalıyor. Türkiye’de her 10 Kadından 4’ü şiddete maruz kalıyor. 10 kadından 4’ü kayıt dışı çalıştırılıyor. Aynı işi yapan erkek 100 lira kazanırken kadın 80 lira kazanıyor…

​Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ‘Güçlü Türkiye ve Güçlü ekonomi’ için elzemdir. Hukukun ve eğitimin dilinin toplumsal cinsiyet eşitliğini kapsayacak şekilde yenilenmesi, bütçelemelerin kadına duyarlı bir şekilde belirlenmesi ve Kent alanlarının kadınların bakış açısına yönelik düzenlenmesi gerekmektedir. Gelecek nesillerin ve ailenin yükünü kadınların taşıdığı bir gerçektir. Kadınların ekonomik hayata katılımı ve aile bakımı arasında denge oluşturacak politikaların arttırılması gerekmektedir. Kadınların hak taleplerinin hukuka ve topluma yansıması ancak ve ancak kadınların yerelde ve mecliste temsiliyetlerinin arttırılmasıyla mümkündür. 

​Türkiye’de kadınların hak mücadeleleri Osmanlı döneminden beri süregelmektedir. Alanya DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı olarak Bu mücadelede yer alan kadın, erkek tüm atalarımıza minnetlerimizi sunuyoruz ve tüm kadınların 5 Aralık Kadın Hakları gününü kutluyoruz. " ifadelerine yer verdi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

<